15 Jun

Hva er biologisk-dynamisk landbruk og antroposofi?

Fokhol Gård, Stange

Start: 18:00 | 15.06 2012

Fredag 15.juni – søndag 17. juni 2012

Seminar på Fokhol Gård, Stange

«Hva er biologisk-dynamisk landbruk og antroposofi?»

Med bakgrunn i den praktiske biodynamiske driften på Fokhol Gård skal grunnlagene for biodynamisk landbruk og antroposofi bli lagt frem, i dialog med praktiserende biodynamisk bønder.

Hvorfor jobber du biodynamisk? Hvilke utfordringer har du møtt? Hvorfor er du interessert i det biodynamiske og hvordan kan du jobbe med det/ finne tilgang til det?

Hva er antroposofi og hvilket forhold har praktiserende biodynamiske bønder til det?

 

Disse men også dine spørsmål skal blir diskutert.

 

Seminaret skal i tillegg være en møteplass for utvikling av et nettverk for alle som er interessert i å jobbe med biodynamisk landbruk. Målet skal være å etablere en plattform for å kunne dele kunnskap og inspirasjon, lære av hverandres erfaringer og se på samarbeidsmuligheter i fremtiden.

Program

På fredag er det ankomst mellom kl. 17 – 18, kveldsmat kl. 18.

Lørdag starter vi dagen med et foredrag av Elizabeth Wirsching «Hva er Antroposofi?». Elizabeth har ledet Ungdomsseksjon i Goetheanum, Dornach i flere år og er styremedlem i Biologisk-dynamisk Forening. Sigune Ingvaldsen og Ola Aukrust forteller deretter om sine erfaringer som biologisk-dynamiske bønder og hvordan de er inspirert av antroposofien. Ola er bonde på Nordgård Aukrust (for mer informasjon se: www.aukrust-nordgard.no), Sigune er en av forpakterne på Fokhol Gård, og var med i grunnleggelsen av Stiftelsen Fokhol Gård. Begge to er engasjerte i den internasjonale biodynamiske bevegelsen gjennom sitt medlemskap i den internasjonale krets for biologisk-dynamisk landbruk.

 

Etter disse innleggene er det åpent for våre spørsmål og ideer til temaet. Hva inspirerer deg i hverdagen? Hva er din motivasjon for å drive landbruk? Hva betyr biodynamisk for deg?

 

På ettermiddagen vil vi gå på tunet sammen med Inger Ivarrud som er forpakter på Fokhol Gård, og se hvordan en biologisk-dynamisk gård blir drevet i praksis. Etterpå tar vi oss en tur til Fokhols biologisk-dynamiske nabogård Alm Østre (www.almostre.no).

 

Søndagen vil vi bruke til nettverksdanning. Utfordringer vi møter når vi jobber på en gård er mangfoldige. Fra praktiske og faglige spørsmål i hverdagen, til mellommenneskelige utfordringer, felleskap, samspill mellom gård og samfunn og politiske spørsmål. For å støtte den nye generasjonen av bønder er ideen å skape et nettverk som kan støtte, informere og inspirere. Hvis DU har lyst til å bidra i utvikling av et slikt nettverk har du sjansen til det på søndag. Målet for denne dagen skal være å samle ideene og behovene til et nettverk. Nettverket for den nye generasjon av bønder kan være internasjonalt, med nordisk fokus.

 

Vi avslutter seminaret med en felles lunsj.

 

 

Fredag 15. juni Lørdag 16. Juni Søndag 17. juni
 • Ankomst kl 17-18

 

 • Kveldsmat

 

 • Sosial kveld
 • Frokost
 • Foredrag «Hva er Antroposofi?» (Elizabeth Wirsching)
 • Dialog med Sigune Ingvaldsen og Ola Aukrust «Hvor finner vi inspirasjon?»
 • Lunsj
 • Gårdsomvisning Fokhol Gård
 • Kaffepause
 • Gårdsomvisning Alm Østre
 • Middag
 • Bålkveld
 • Frokost

 

 • Dialog om etablering av nettverk

 

 • Lunsj

 

 • Hjemreise fra kl. 14

 

Seminarsted og overnatting

Fokhol Gård er en biologisk-dynamisk gård som er eiet av en stiftelse med ideelle formål. Gården drives av Forpakterlaget. Det finns et gjestehus på gården, hvor seminaret skal være. Det er mulig å overnatte i gjestehuset eller i eget telt. På husetes kjøkken blir det laget økologisk mat med mye av gårdens egne produkter. På seminaret blir det servert vegetarisk mat.

Det er mulig å overnatte i telt, i gjesterom (dobbel- eller trippelrom) med sovepose eller i gjesterom med oppredd seng. For mer informasjon om seminarstedet, se www.fokhol.no.

Pris

 • Telt-Pakke: Overnatting i telt inkl. alle måltider fredag kveld-søndag 800 NOK

 

 • Sovepose-Pakke: Overnatting i dobbelt/trippelrom i egen sovepose inkl. alle måltider fredag kveld-søndag 1050 NOK

 

 • Senge-Pakke: Overnatting i oppredd dobbelt/trippelrom inkl alle måltider fredag kveld-søndag 1530 NOK

 

Påmelding

Meld deg på med fullstendig adresse og navn, samt ønske for overnatting, innen mandag 11. juni 2012 til lauraklemme@hotmail.de. Du får faktura for seminaret på Fokhol : du kan enten overføre pengene seinere eller betale direkte (kontant eller med kort). Vær snill og si fra dersom du trenger en spesialdiett eller har noen allergier (vegan, gluten fri).

 

Veibeskrivelse

Se Fokhols hjemmeside www.fokhol.no. Med tog reiser man til Stange stasjon. Derfra er det cirka 45 minutter å gå, men vi kan også evt finner vi løsninger for henting/bringing.

 

Velkommen til seminaret!

Kontaktperson: Laura Klemme, lauraklemme@hotmail.de

 

Seminar blir støttet av Biologisk-dynamisk Forening

www.biodynamisk.no

For å laste ned program og informasjon i utskriftsformat, klikk her