Järna naturbruksgymnasium

Järna naturbruksgymnas er en liten og personlig internatskole som ligger på de vakre slettene i Järna, ca 50 mil sør for Stockholm. Den 13 år gamle skolen tilbyr en praktisk økologisk & biodynamisk landbruksutdannelse som følger det nasjonale Naturbruksprogrammet i landbruk – dyr, planter og skog.

Skolen består av 3 klasser med 12 elever i hver. Det oversiktlige elevantallet gir skolen muligheten å møte den enkelte elevens individuelle behov og interesser.

Kort om skolen
Internatet består av 11 rom, både enkelt- og dobbeltrom. Rommene er utstyrt med seng, skrivebord, skap, lampe og teppe. Bortsett fra det kan elevene innrede som de ønsker. Kjøkkenet lager stort sett utelukkende økologisk og biodynamisk mat. Kjøttet som servers kommer enten fra egne dyr, eller fra nabogårder.

Undervisningen foregår gjennom praktisk arbeid. Elevene får gjennom hele året oppleve alle aspekter av livet og arbeidet på en gård. Naboen «Nibble Hagrbrukssenter» lærer elevene å dyrke grønnsaker.
Gården skolen ligger på har melkekyr, meieri, bakeri og et sagbruk. Skolen har sau, gris og hester. Det gis traktoropplæring og innføring i sveising og reperasjonsarbeider.
Mellom 2. og 3. klasse har skolen en 12 ukers praksis. Denne kan gjøres i Sverige eller utenlandet, Europa, Canada, Afrika. Skolen har et stort nettverk som inkluderer melkeproduksjon, saudrift, hagebruk og veterinærklinikker. Stort sett alle landbruksrelaterte ønsker er mulig å imøtekomme. Det er mulig å få en innføring i den biodynamiske preparatbruken.

Les mer om skolen her