Eldre bevaringsverdige potetsorter fra Aschim Vestre 2018 til salgs!

På Aschim Vestre, hos bøndene Johan og Kristin Swärd har de mange spennende potetsorter til salgs som du ikke får tak i på butikken. De avler frem glemte sorter, både fra genbanker og sorter som er på vei ut av markedet. Sikre deg gode smaksopplevelser her!
I år er det følgende sorter til salgs:
 
Litt om sortene:
Pimpernell: Veldig vanlig sein sort i Norge før 2000. Ansetter knollene dypt ned i rillen. Melen, rødt skall og hvit inni. Mye smak. Passer spesielt godt til kjøttretter.
Bamberger Hornchen: Tysk delikatessesort fra 1860. Relativt motstandsdyktig, kan få grønne tupper da den bruker hele rillen til å sette knoller i, og ansetter knollene litt høyt på stengelen. Kokefast, forgrenet pølseform. Rosa og hvitt skal, gulhvit inni. Saftig, smaksrik og smelter i munnen når den er kokt. Passer til det meste. Kald potet er fin i salat.
Æggeplomme: Dyrket både i Norge og i Danmark. Rund, gul, dype groehull.
Relativt kokefast, rik på smak. Allsidig. Middels stor. Utvikler mange knoller relativt høyt så de kan få grønne flekker hvis de ikke hyppes skikkelig.
Sarpo mira: Kommer fra Ungarn via Tsjekkia. Utviklet av bønder for tørråteresistens. Må settes tett for ikke å bli veldig stor. Mange avlange, tette, litt flate knoller. Slett, rosa skall, hvit inni. Veldig små groehull. God på smak, fin til mos og bakepoteter.
Eufonuka P. Bergis: Svensk potet oppkalt etter en botaniker. Like melen som Kerrs Pink, runde jevne knoller med rødt skall og ru overflate. Hvite inni. Rikbærende og lite mottakelig for sykdom. Fin smak. Passer godt til kjøtt og som mos.
Kjøttpotet: Tysk delikatessepotet fra 1860. Pølseformet, saftig, lyst slett skall, hvit inni. Ansetter masse små og middels store knoller og må hyppes for ikke å få grønne tupper når den vokser ut av rillen. Knollene er friske også om riset visner. Fjorårets avling har litt skurv, men ellers helt friske knoller. Passer til det meste, også i salat. Smelter i munnen som kokte. Fantastisk smak!
Rød Gulløye: Tradisjonell potet fra Nord Norge og Nord-Sverige. Mange middels store runde knoller med dype groehull. Skallet er rødt, med gule felter rundt groehullene, hvit med rosa innslag inni poteten. Melen og smakfull. Følsom mot tørråte.
Rote Emalie: Tysk potet. Ansetter mange middels store, jevne knoller. Ligner en nisselue i formen, slett burgunderrødt skall og rødt kjøtt også etter koking. Kokefast, smelter i munnen og smaker litt fruktig og godt.
Verona: gir mange relativt store, jevne, gule knoller med slett skall og er gulhvite inni. Potetene er friske, kokefaste og smakfulle, men blir lett grønne hvis de får ligge i lys.

Kontaktinfo:

Potetene kan bestilles på gardsmolla@gmail.com

Eller på telefon: 90 20 98 91 / 9987 9725 / 613 35 543

Kristin og Johan Swärd